Som gazellevirksomhed deltog Frej.dk den 10. december 2019 i Tivoli Hotel & Kongrescenter København, med at sætte et festligt punktum for Børsen Gazellekåringerne 2019.

 

I alt 2043 gazellevirksomheder har i forbindelse med årets gazellekåringer høstet velfortjente klapsalver.

For Frej.dk er det væksten i årene 2015 – 2018 som gav os kåringen som Børsen gazelle. Det har været vildt spændende at være med på rejsen hos Frej.dk – og vi er langt fra færdige med at udvikle virksomheden. Alene her i 2019 har vi præsteret en vækst på ca. 30% i bruttoresultatet og derfor har vi også i år måtte ansætte flere montører og købe flere nye lastbiler til firmaet Frej.dk.

Vejen til vækst er dog sjældent den samme for de enkelte gazellevirksomheder. Det er forskellige temaer og tendenser, som har været gennemgående for årets gazellekåringer og som på den ene eller anden vis har spillet en rolle i vækstvirksomhedernes succes.

For dem som har interesse for vækstvirksomheder, har vi her samlet 5 Gazelle-guldkorn serveret af eksperter og gazellerne selv fra scenen ved finale festen:

 

1: Skab en infrastruktur, der matcher dine vækstambitioner

Iværksætteri starter ofte med en drøm eller en god ide, og med mod, passion og arbejdsomhed kommer man langt. Sparring med andre er dog essentiel på den lange bane. I starten foregår denne sparring for mange startup-virksomheder med de nære relationer som familie og venner. Men på sigt bør netværket udvides til at omfatte professionelle rådgivere og evt. etableringen af en bestyrelse eller Advisory board, som kan hjælpe med kvalificeret sparring inden for forskellige forretningsområder.

 

2: Data og digitalisering driver værket

Data og digitalisering er et centralt fokuspunkt for mange vækstvirksomheder. Både med henblik på at udvikle forretningen og at effektivisere dagligdagen. Det kan blive en katalysator for vækst. Bagsiden af medaljen er cyberkriminalitet, som sætter store krav til sikkerheden i det digitale univers.

 

3: Gør verdensmål til hverdagsmål

Bæredygtighed er en trend, der for alvor er oppe i tiden netop nu og med FN’s 17 Verdensmål som lokomotiv bliver det ikke mindre fremadrettet. Flere af årets gazellevirksomheder har da også bæredygtighed som en central del at virksomhedens DNA. 

 

 

4: Fremmedfinansiering giver en anden form for frihed

Mange vækstvirksomheder foretrækker egenfinansiering. Først og fremmest for at undgå, at skulle give afkald på den frihed, der for mange er en af de centrale årsager til, at de valgte netop at starte virksomhed. Men fremmedfinansiering kan være en game-changer og give frihed i ny form. Det kan flytte virksomheden endnu længere – eksempelvis videre ud på eksportmarkedet.

 

 

5: Gode medarbejdere giver gode resultater 

Gode relationer er afsættet for gode resultater i mange aspekter af det at drive virksomhed – også når det handler om ansættelse af de rigtige medarbejdere. 

Ifølge størstedelen af gazellevirksomhederne er medarbejderne den primære kilde til vækst. Derfor er rekruttering og fastholdelse af kvalificeret arbejdskraft afgørende. Her er lønnen selvfølgelig et vigtigt parameter, men den betyder ikke alt. Hos mange vækstvirksomheder vægtes parametre som bl.a. fælles værdier, fleksibilitet, frihed og faglig udvikling ligeså højt eller højere. Den gode relation er i fokus.